Tábor ve Velkých Losinách

I přes přetrvávající situaci kolem viru jsme vyrazili 18. 7. s jednadvaceti malými farníky z Nezamyslic a okolí na tábor. Pro letošní rok jsme pro děti připravili tábor ve Velkých Losinách, které jistě znáte díky papírně, lázním a zámku. Jako téma jsme zvolili Pána prstenů, což je téma vcelku neobvyklé, ale fanoušci jistě ví, že obsahuje krásnou křesťanskou symboliku. Děti byly rozděleny do čtyř týmů, ve kterých po celý týden soutěžily v různých disciplínách a hrách. Za cíl jsme si vytyčili zničit onen jeden prsten.


V týdnu nás dvakrát přijel navštívit náš farář, otec Marek Glac, se kterým jsme mohli oslavit další dvě krásné mše, pro které jsme si zapůjčili tamní kostel sv. Jana Křtitele. Děti si také vyzkoušely, jak se kdysi v dávných dobách pracovalo na polích, protože jsme byli místnímu panu faráři vypomoci obracet seno. Děti si tak velice dobře uvědomily, jaké mají štěstí, že mohou chodit do školy a nemusí takto pracovat každý den.


Celý tábor jsme se sice obešli bez vážných úrazů a návštěv pohotovosti, vše nám však vynahradilo více než mrzuté a rozmarné počasí, kvůli kterému jsme již v pondělí zmokli hned dvakrát. Celý týden jsme potom sborově posmrkávali a pokašlávali.


Na výlet jsme tentokrát, už kvůli počasí, nevydali daleko a zamířili jsme jen na procházku po Losinách s návštěvou zámku, kde jsme si zašli na prohlídku hlavního okruhu se spoustou krásných obrazů a historií rodu Žerotínů. Dozvěděli jsme se také něco o čarodějnických procesech na Jesenicku, se kterými jsou Losiny neodmyslitelně spjaty.


Do Nezamyslic jsme se vrátili vlakem opět v sobotu, avšak bohatší o spoustu nových zážitků, nových kamarádství, nových poznatků a pár nových odřenin. Věřím, že se všem malým táborníkům v Losinách líbilo alespoň tak, jak se tam líbilo nám vedoucím. Přes všechnu tu únavu, vyčerpání a nejednu novou vrásku mi to stálo za to a už teď se těším, že se zase příští rok setkáme, tentokrát už snad v plném počtu!

Kateřina Pavlíková, účastnice akce