Výlet Praděd

Na neděli 18. 8. 2019 si pro nás animátoři připravili prázdninový výlet. Tentokrát jsme se vypravili na nejvyšší horu naší krásné Moravy, Praděd. Tuto horu o výšce 1491 metrů nás zdolalo celkem 16 účastníků.

Vyjeli jsme ráno okolo osmé, nezávazně na sobě, čtyřmi auty. Sraz jsme si dali na 9 hodin ve šternberském kostele, který je zasvěcen mariánskému tajemství Zvěstování Panny Marie. Zde jsme slavili mši svatou. Všechny ohromil velkolepý a postupně gradující zvuk místních varhan. Po mši svaté nás auta převezla do Karlovy Studánky, odkud jsme z parkoviště Hvězda vyšli po silnici směr Ovčárna. Míjeli jsme spoustu cyklistů a davy turistů. Cestou jsme se zastavili a Tom nás provedl společnou modlitbou za zdárný průběh výšlapu.

První větší zastávka proběhla na Ovčárně, kde jsme se osvěžili a posilnili dobrým mokem nebo malinovkou. Poté jsme nemeškali a vydali se na vrchol, který jsme už viděli před očima. Z Pradědu bylo vidět opravdu široko daleko a prosluněné výhledy stály za to. Ve zdejší restauraci jsme si dopřáli výborný oběd a nějaký čas poseděli.

Na zpáteční cestu jsme výrazně změnili trasu, protože sestup dolů okolo řeky Bílá Opava byl náročný a o rovné asfaltové cestě se nám mohlo už jen zdát. V údolí hučely vodopády, zpívali ptáci, vál čistý horský vzduch, voněl les a my jsme si pochutnávali na borůvkách.

Po sedmé hodině jsme se navzájem rozloučili s úsměvem na tváři, vděčni za hezky prožitý den a odjeli do svých domovů, kde se nám po více než 20 km v nohách dobře usínalo.

Sára Klemešová, účastnice akce