Silvestrovské radovánky opět v Brodku

Prudké ochlazení v noci z pátku na sobotu, 29. a 30. listopadu, dalo mladým z prostějovského děkanátu tušit, že advent je za dveřmi. S ním však končí i liturgický rok a celá Církev se připravuje v tiché kontemplaci na příchod svého Spasitele. Aby však bylo dostatečně zdůrazněno, že nejsou ještě Vánoce, jak mnoho nákupních center chybně prozrazuje, Mládež děkanátu Prostějov již tradičně uspořádala oslavu zvanou Církevní silvestr (netřeba zdůrazňovat, že se jedná o aluzi na 31. prosinec).

Nadpřirozený charakter těchto silvestrovských radovánek byl vyjádřen mší svatou, konanou v kostele Povýšení sv. Kříže v Brodku u Prostějova, jíž celá akce začala. Nutno ale zdůraznit, že se nejednalo pouze o formální akt, ale o skutečný vrchol tohoto silvestrovského dne. Proto také byl kladen důraz na hudební doprovod, o který se postarala schola seskupená pro účely děkanátu, čítající bezmála třicet hudebníků a zpěváků, a to pod vedením zkušené dirigentky Elišky Zbořilové. V homilii, jež pronesl celebrant otec Tomáš Strogan, bylo shrnuto, jak by mladý katolík měl přistupovat k adventnímu období. Po skončení mše svaté se u ambonu představili moderátoři celého dalšího programu, Tomáš Pavelka a Vladimír Novotný, a pozvali účastníky do prvního patra nedaleké hasičské zbrojnice.

Sál brodecké hasičárny již byl vkusně vyzdoben v duchu motivu večera, jímž byl Karneval v Benátkách. Většina návštěvníků zvolila večerní společenský oděv, odvážnější, v popředí s otcem děkanem, však zvolili i karnevalové kostýmy a doplňky. Při vstupu byl každý účastník evidován přičemž obdržel vstupenku, jež později také sloužila dalším aktivitám. Formální program Karnevalu v Benátkách byl zahájen průvodem animátorů MDP. Atmosféru umocnily planoucí svíčky a bílá  a černá pera masek na čele každého z animátorů. Jejich promenádu sledovali jak mladí lidé z prostějovského děkanátu, tak zástupci děkanátů konického, vyškovského a dokonce i kroměřížského.

V mezičase, tedy než se slova chopili moderátoři, panoval lítý boj u pultu s občerstvením, kde se mimo jiné podávaly teplé tousty plněné čerstvou vepřovou šunkou, sýrem eidam a chutně doplňené sladkou rajčatovou omáčkou, tedy kečupem. Nálada v tuto chvíli nahrávala následující podívané. Oba moderátoři v přiléhavých oblecích s mikrofony předstoupili před publikum a přivítali účastníky svým vystoupením ve stylu současného českého repu. Sklidili zasloužený potlesk a dodali akci punc neformálnosti.

Program, jenž následoval, byl protknutý volnou zábavou na parketu, kdy za mixážním pultem pilně pracoval Dominik Skřička. Jako první proběhla seznamovací aktivita, jež dala dohromady náhodně trojice účastníků (pomocí vstupenek), kteří se mohli společně vyfotit instaxem ve fotokoutku a než se vytvořená fotografie vyvolala, bylo možné popíjet nealkoholický drink u baru na účet děkanátu. Zmíněný fotokoutek zde ochotně připravil mladý fotograf a animátor MDP Vojtěch Kapounek.

Program následně doplnilo světelné taneční vystoupení konického děkanátu, oficiální jmenování zástupce za mládež a jeho nových asistentů. Se svou zdravicí přijeli dokonce členové týmu Centra mládeže Arcibiskupství olomouckého. To vše se stihlo ještě před půlnocí.

Nálada stoupala přímou úměrou s časem až do chvíle, kdy se začalo rozlévat (dětské) šampaňské. “Za chvíli bude půlnoc,” volal moderátor Tomáš Pavelka na obsluhující v baru, aby si pospíšili s rozléváním.

Po hromadném odpočítávání posledních sekund zástupce mládeže pronesl k přípitku pár slov a kněz všem požehnal do nového liturgického roku.

Volná zábava pokračovala až do pozdních nočních hodin.

Václav Kubíček, účastník akce

Fotogalerie z akce

Fotokoutek